NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Arcibiskup Graubner požehnal prostory olomoucké církevní školky

By Publikováno 16. 9. 2011 24 září, 2019 Aktuality, Školy

V nové církevní mateřské škole, která přes prázdniny vznikla v domě nedaleko olomouckého kostela sv. Michala v ulici Na Hradě, bylo ve středu 14. září 2011 pořádně těsno. Kromě čtyř desítek dětí, které zařízení pravidelně navštěvují, sem totiž v dopoledních hodinách přišla řada pozvaných hostí v čele s arcibiskupem Janem Graubnerem, který nedávno otevřené prostory požehnal.

Olomouc: Slavnostního požehnání církevní mateřské školy Ovečka se kromě olomouckého arcibiskupa zúčastnili také všichni kněží olomouckého děkanátu, náměstek primátora Ladislav Šnevajs, náměstkyně Eva Machová, pracovnice odboru školství magistrátu města Olomouce, ředitelé církevní ZŠ sv. Voršily a Caritas-VOŠs i další hosté. Chybět nemohli ani rodiče některých dětí.

Po úvodní písničce dětí vystoupili někteří hosté s krátkými proslovy. L. Šnevajs upozornil na možnosti, které dětem nabízí centrum města a blízké parky. Naději na blízkou spolupráci a pořádání společných akcí vyjádřil ředitel ZŠ sv. Voršily Zdeněk Navrátil.

Následně ředitelka školky Ilona Hamplová poděkovala arcibiskupu Graubnerovi i dalším zástupcům arcibiskupství a také P. Antonínu Baslerovi, který je pro školku od počátku velkou oporou. V krátkosti také seznámila s koncepcí školky, která se opírá o náboženskou pedagogiku celistvé výchovy podle Franze Ketta a Marie Montessoriové, a představila ostatní personál školky.

V krátké promluvě, která samotnému žehnání předcházela, připomněl arcibiskup Graubner význam výchovy dětí. Hovořil též o právu dětí na oba rodiče a na správnou výchovu. Po skončení obřadu bylo všem přítomným nabídnuto občerstvení, na němž si dali velmi záležet rodiče dětí navštěvujících školku, a všichni si též mohli prostory Ovečky prohlédnout. „Velkou pochvalu si zaslouží naše děti, které byly během celé akce úžasně tiché, kreslili si s učitelkami a potom se těšili z volného programu a spousty dobrot,“ uzavřela ředitelka Hamplová.

(gra)