NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Arcibiskup Graubner oslavil 25 let v čele arcidiecéze

By Publikováno 8. 11. 2017 24 září, 2019 Aktuality

Čtvrtstoletí od svého nástupu do čela olomoucké arcidiecéze si včera připomněl arcibiskup Jan Graubner. Blahopřání a kytici mu k této příležitosti předali při mši svaté děkani jednotlivých děkanátů v arcidiecézi, kteří se sešli při vícedenní pracovní poradě na Svatém Hostýně.

Foto Michal HegrPomocný biskup Josef Nuzík ve své promluvě při bohoslužbě, která byla obětována na poděkování za pětadvacet let služby arcibiskupa Graubnera v čele arcidiecéze, zdůraznil, že ono čtvrtstoletí se skládalo z bezpočtu větších i menších rozhodnutí. „Některá byla výborná, některá třeba mohla být trochu jiná, za všemi ale stojí vytrvalá péče o svěřenou diecézi a její lid, při kterém jste stál v dobách radosti i nesnází,“ uvedl biskup Nuzík.

S věřícími celé diecéze oslavil arcibiskup Graubner své výročí už 28. září – právě pětadvacet let od chvíle, kdy ho papež svatý Jan Pavel II. do této funkce jmenoval. Na 7. listopad pak připadá výročí uvedení do úřadu. Ve své homilii, pronesené letos 28. září v olomoucké katedrále, olomoucký arcibiskup uvedl, že výročí jsou důvodem ke zpytování svědomí i inventuře splněných úkolů, ale také k vděčnosti. Vedou ale také k pohledu dopředu, do budoucnosti. „Tato země bude mít skvělou budoucnost, jestli se svatost stane programovým heslem každého z nás,“ uvedl arcibiskup Graubner a dodal: „Lidé jsou natolik svatí, nakolik vpustí Boha do svého života, nakolik mu důvěřují a nechají se jím vést. V tom vidím jasný úkol pro čas, který máme před sebou.“ (více zde)

Jan Graubner se narodil 29. srpna 1948 v Brně, kněžské svěcení přijal roku 1973. Působil v duchovní správě ve Zlíně a Valašských Kloboukách, naposledy byl od roku 1982 farářem ve Vizovicích a excurrendo administrátorem v Provodově a Horní Lhotě. Pomocným biskupem olomouckým byl jmenován 17. března 1990, biskupské svěcení přijal 7. dubna v Olomouci. Za své biskupské heslo si zvolil slova Quod dixerit vobis facite – „Co vám řekne, učiňte“ z Janova evangelia. Arcibiskupem olomouckým byl jmenován 28. září 1992 a správu arcidiecéze převzal 7. listopadu.

(gra)