NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Svěcení v Olomouci přijali tři novokněží

By Publikováno 29. 6. 2020 23 června, 2022 Aktuality, Fotogalerie

Kněžské svěcení z rukou arcibiskupa Jana Graubnera přijali v sobotu 27. června 2020 v olomoucké katedrále sv. Václava tři kandidáti: Josef Hovád z Říkovic, Milan Maštera z Vyškova-Dědic a Vojtěch Radoch z Ostrožské Lhoty.

„Dát život za druhé je záležitost každého dne – je to postoj, kdy středem není moje já, moje nároky a práva, ale důraz jsem přenesl na Boží ‚ty‘ a dal se do služby: chci to, co chceš ty, a jestli ty se dáváš těm, které miluješ, chci to i já,“ zmínil ve své homilii arcibiskup Graubner a pokračoval: „Dary, které jste dostali, máte pro to, abyste mohli být užiteční. Jsme-li bohatí na Boží milost, máme povinnost se o ni dělit s druhými – i s těmi, kteří o to nestojí a které máme nosit v srdci zvláště při modlitbě.“ A obrátil se také k přítomným věřícím: „Prosím vás, abyste kněze doprovázeli modlitbou a spoluprací. Církev nejsou jen kněží, spoluzodpovědnost máme všichni – všichni se máme dávat k Bohu k dispozici, aby skrze nás mohl působit.“

V závěru bohoslužby se novokněží dozvěděli i svá budoucí působiště. Josef Hovád byl jmenován kaplanem v Bystřici pod Hostýnem, Bílavsku, Loukově, Rusavě a Vítonicích. Milan Maštera bude působit jako kaplan v Hranicích, Partutovicích a Potštátu a také jako kaplan pro mládež hranického děkanátu. A Vojtěch Radoch byl jmenován kaplanem ve Valašských Kloboukách.

Fotogalerie

Hned následujícího dne, v neděli 28. června, pak Milan Maštera slavil svou první mši svatou v kostele Nejsvětější Trojice ve Vyškově-Dědicí. Fotografie si lze prohlédnout zde.